/ iStock/Getty Images
Безцеремонна, но законна схема за източване на парите на европейските данъкоплатци от еврочиновници разкри брюкселското електронно издание „ЕЮ Обзървър”.

При средна заплата от 8600 евро чиновниците  си добавят и командировъчни по 290 евро дневни, въпреки че живеят постоянно в Брюксел. От проверени сметки на 30 от 350 членове на Европейската и социална комисия, само един-единствен човек не е злоупотребявал по тази схема. От 2015 година досега е източила 1,47 милиона евро.
 


Никой не възнамерява да върне надплатеното, защото го е получил законно. Проверените 30 души живеят в Брюксел или близките околности, а мнозина са и белгийци с постоянен адрес в града. За да отидат на работа с метро или автобус им трябват 5 евро в двете посоки, колкото струва и един сандвич.

Европейската икономическа и социална комисия е консултативен орган, в който се събират профсъюзи и други дейци, за да дискутират как да се подобри социалното положение на европейските работници.Те вземат дневни не само за официалните заседания, но и за участие във фестивали, посещения на музеи и други празнични прояви в града.

Вицепрезидентът Исабел Кано Агилар, която е испанка, но живее постоянно в Брюсел, е прибрала по тази схема допълнителни 93 000 евро. Повече от нея 93 600 евро е взел само Оливер Ропке, който е ръководител на брюкселския офис на австрийските профсъюзи.