Етиопски самолет катастрофирал след пилотска грешка?
Етиопски самолет катастрофирал след пилотска грешка? / cнимка: Reuters

Пилотска грешка най-вероятно е причинила катастрофата на етиопския самолет край бреговете на Ливан в края на януари. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат разследването на трагедията, която отне живота на 90 души. Катастрофата със самолета на етиопската авиокомпания "Етиопиън еърлайнс" Бойнг 737 стана на 25 януари минути след като машината излетя от международното летище в Бейрут.

На 7 февруари ливански водолази извадиха едната от двете черни кутии на самолета. Досега са намерени телата на 23 души, пътували в самолета. Разследването на катастрофата се води от ливански, френски и етиопски експерти, отбелязва БТА.

„Разследващият екип стигна до предварителния извод, че пилотска грешка е в основата на катастрофата. Тези изводи бяха направени след анализ на информацията от черната кутия на самолета", каза за Ройтерс източникът, запознат с разследването.

По-рано днес ливанският министър на здравеопазването Мохамед Джауад Халифа заяви, че самолетът се е взривил във въздуха, предаде АФП. "Самолетът е експлодирал във въздуха и пътническият салон, заедно с телата на хората в него са се разпръснали из морето", заяви министърът. "Първите тела, които извадихме, бяха цели, но после започнахме да вадим части от тела и обезобразени трупове", добави министърът.

За първи път ливански представител казва открито, че етиопският самолет е избухнал във въздуха, отбелязва АФП. Досега като вероятни причини за трагедията бяха сочени бурята, в която е излетял самолетът,, както и евентуални проблеми с двигателите и хидравличната система.