ЕС разширява санкциите срещу Иран и Беларус
ЕС разширява санкциите срещу Иран и Беларус / снимка: Reuters, архив

ЕС разшири санкциите срещу Иран и Беларус заради нарушаването на човешките права и репресиите срещу опозицията в двете страни, съобщиха дипломатически източници.

На срещата си в Люксембург външните министри на държавите членки на ЕС решиха да добавят имената на 29 иранци и 16 беларусци в списъка с хора, чиито авоари ще бъдат замразени и ще им бъде наложена забрана за издаване на визи за държавите членки на съюза, уточниха източниците.

Британският външен министър Уилям Хейг разкритикува "ужасяващата равносметка в областта на човешките права" в Иран при пристигането си за срещата, посочва БГНЕС. През март ЕС включи 32 души, сред които ирански съдии и прокурори, в списъка на хората, на които няма да бъдат издавани визи и ще бъдат замразени авоарите заради нарушаване на човешките права в Иран.

Иран е подложен на санкции от ЕС и заради противоречивата си ядрена програма, която международната общност подозира, че има военен характер. Приетите днес санкции обаче засягат "стриктно положението с човешките права в страната", съобщи дипломатически източник.

Но отношение на Беларус ЕС поднови и засили санкциите, като санкционира 16 членове на режима на президента Александър Лукашенко, участвали в репресиите срещу опозицията в Минск. Сред тях са четирима души, подозирани, че са замесени в аферата с правозащитника Алес Белиацки, който е в затвора от август заради данъчна измама.