/ iStock/Getty Images
Посланикът на Беларус към институциите на ЕС е бил привикан в Европейската служба за външна дейност заради отклоняването вчера на граждански самолет към Минск за принудително приземяване. Това съобщи европейската дипломатическа служба.

Литва посъветва гражданите си да напуснат Беларус незабавно

Беларуският представител е бил запознат със становището на ЕС, че тези действия са неприемливи и са застрашили сигурността на пътниците и екипажа. Той е чул също, че според ЕС Минск е направил поредна стъпка за заглушаване на опозицията със задържането на журналиста Роман Протасевич, пътувал в отклонения полет.

По-късно Европейският съвет ще обсъди случая и е възможно да приеме решение за налагане на допълнителни санкции срещу висши беларуски служители.

Беларус създава комисия за разследване на инцидента със самолета, отклонен в Минск

ЕС миналата година наложи санкции на Александър Лукашенко и още седем негови приближени, както и срещу седем беларуски организации. Санкциите са в сила до догодина и са по повод потушаването на протестите срещу непризнатото преизбиране на Лукашенко за президент. ЕС настоя по-рано Протасевич да бъде незабавно освободен.
БТА