ЕС предупреди Хърватия за организираната престъпност
ЕС предупреди Хърватия за организираната престъпност / снимкa: БГНЕС

Бъдещото членство на Хърватия е заплашено заради вихрещата се в страната организирана престъпност, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

„Разтревожен съм от ситуацията в страната“, заяви Ханес Свобода, докладчик на Европейския парламент за Хърватия. Изявлението му бе направено във връзка с убийството на журналиста Иво Пуканич и неговия колега Нико Франджич.

„Случилото се е шокиращо и връща назад Хърватия в амбициите и за членство в Европейския съюз. Правителството трябва да насочи усилията си в установяване на ред в страната – в противен случай Хърватия скоро няма да влезе в ЕС“, каза той.

Премиерът на страната Иво Санадер споделя мнението, че организираната престъпност може да попречи на приемането на страната за пълноправен член на ЕС. По предварителни разчети това трябва да стане до края на 2010 година. „Случилото се е трагедия, но това не може да е пречка за Хърватия да влезе в ЕС“, смята той.

По-рано днес хърватският премиер обяви извънредни мерки за борба с организираната престъпност след вчерашното убийствата в Загреб на известния журналист и собственик на хърватския седмичник "Национал" Иво Пуканич и на маркетинговия директор Нико Франич.

"Не е необходимо да обявяваме извънредно положение, но ще въведем извънредни мерки за мобилизация. Ще се справим окончателно с организираната престъпност, мафията и тероризма. Хърватия ще бъде сигурна страна", каза Санадер пред журналисти след срещата на Националния съвет за сигурност.

47-годишният Иво Пуканич, собственик и бивш главен редактор на популярния седмичник "Национал" и Нико Франич, маркетингов директор на издателската група загинаха снощи, след като колата им беше взривена с бомба. Атентатът стана в двора на издателството в центъра на Загреб. Пострадаха и двама служители на вестника.