Убиха собственика на хърватски ежедневник
Убиха собственика на хърватски ежедневник / netinfo
Кола бомба уби двама журналисти в центъра на Загреб. Това е поредната проява на насилие, разтърсила тази година хърватската столица, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Загинали са 47-годишният собственик и бивш главен редактор на седмичника "Национал" Иво Пуканич и директора за маркетинга Нико Франджич, съобщи Франс прес.

Този взрив означава, че "тероризмът е станал факт по улиците" на хърватската столица, реагира хърватският президент Стипе Месич. По националната телевизия той заяви, че престъпните кръгове по безпрецедентен начин провокират държавата. "Сега въпросът е или те, или ние Е властта на закона и безопасността на гражданите срещу престъпниците, терористите и мафията", каза държавният глава.

Месич свика за утре извънредно заседание на Съвета за сигурност.

Премиерът Иво Санадер заяви на пресконференция, че няма да позволи Хърватия да се превърне в Бейрут. "Това вече не е просто борба срещу организираната престъпност. Това е нещо, срещу което всички ние в Хърватия ще се опълчим", подчерта Санадер.

В началото на този месец премиерът уволни министрите на вътрешните работи и на правосъдието и обяви война на мафията след поредица неразкрити убийства и побои в Загреб.

Бомбата срещу Пуканич гръмна пред сградата на седмичника в центъра на Загреб. По националната телевизия бяха показани кадри с почти унищожения автомобил, под който изглежда е било поставено взривното устройство.

Борбата с организирана престъпност и корупцията е едно от главните изисквания, които Хърватия трябва да изпълни, ако иска догодина да приключи преговорите си за присъединяване към ЕС. Според анализатори обаче случилото се днес не вещае нищо добро за шансовете на страната. Главният редактор на високотиражния вестник "Ютарни лист" Давор Буткович каза, че за съжаление случилото се днес означава, че държавата е изгубила поредния рунд в битката с престъпността. Това е тежък удар за хърватската политическа система, който показва, че тя е неефикасна в борбата с престъпността, смята той.