/ iStock/Getty Images
Европейският съюз предлага удължаване на срока неговата собствена антипиратска операция в региона на Африканския рог (Сомалийския полуостров), за да има възможност да подпомага новата, оглавявана от САЩ военна мисия за борба с нападенията над кораби в Червено море от страна на йеменските бунтовници хуси, предаде ДПА.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е изготвил предложение за удължаване на мандата на военноморската операция "Аталанта" край бреговете на Сомалия. Това предложение понастоящем се разглежда от 27-те страни членки на европейския блок.

Според информацията на ДПА на вчерашното заседание на Комитета по политика и сигурност на ЕС единствено Испания е имала резерви относно предложението. Дипломати в Брюксел смятат, че въздържането от испанска страна за момента идва от различията по този въпрос в Мадрид, които скоро могат да бъдат изгладени, посочва агенцията.

Тодор Тагарев: България обмисля как да допринесе за операцията на САЩ в Червено море

Операция "Пазител на благоденствието", чийто инициатор са САЩ, цели да засили международното военно присъствие в Червено море след атаките с ракети и дронове по търговски кораби от страна на проиранската йеменска бунтовническа групировка на хусите.

Те нападат плавателни съдове, в които виждат израелска връзка, и обосновават действията си с подкрепа за радикалното палестинско движение "Хамас" във войната му с Израел в ивицата Газа.

Редица европейски държави вече предложиха двустранно сътрудничество по линия на обявената от САЩ операция, но страни като Испания и Германия чакат ЕС да определи срока на мандата за действия, за да изпратят свои бойни кораби за наблюденията в Червено море.

Съпровождането на търговски кораби от страна на военни плавателни съдове, оборудвани със системи за противовъздушна отбрана срещу ракети и дронове, също е предмет на обсъждане. Според ДПА не се обмислят военни действия срещу бунтовниците хуси.

Испанското министерство на отбраната отбеляза, че е важно военноморската операция "Аталанта" на ЕС да продължи с оглед на скорошните пиратски нападения над кораби.
Иво Тасев, БТА