Европейският съюз обяви, че страните членки ще допринесат за ръководената от САЩ операция "Пазител на просперитета", насочена към защита на търговското корабоплаване в Червено море от атаки на подкрепяните от Иран йеменски хуси, съобщи "Политико".

Хусите заплашват: Няма да спрем атаките в Червено море

„Безотговорните действия на хусите са заплаха за свободата на корабоплаването в Червено море“, заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика, след извънредно заседание на Комитета по политика и сигурност на блока.

Одобрението на ЕС ще позволи на държавите да се присъединят към американските усилия.

Обединеното кралство се присъедини, докато Италия изпраща военен кораб. Франция, която има разрушител в района, заяви по-рано, че е заинтересована, но все още не се е ангажирала да се присъедини към операцията.

Други страни чакаха решението на ЕС да се осъществи. Блокът вече управлява мисията Atalanta за борба с пиратството край бреговете на Сомалия, която се ръководи от Испания и включва кораби от страни като Германия, Холандия, Швеция и Италия.

Иран обяви, че преговаря с хутите за освобождаването на „Галакси лийдър“

Испания беше спомената от САЩ като член на тяхната коалиция за Червено море, но Мадрид по-късно поясни, че не участва в операцията, която няма подкрепата нито на НАТО, нито на ЕС.

Германия имаше подобни притеснения. Армията на страната се нуждае от мандат от парламента, за да участва, тъй като коалицията включва потенциално използване на сила, но не попада под егидата на ЕС, НАТО или ООН, каза правителственият говорител Щефен Хебестрайт пред репортери.

Междувременно гръцките власти днес обявиха, че се присъединяват към военноморската коалиция.
БГНЕС