ЕС отпуска половин милиард евро на Грузия, праща наблюдатели в страната
ЕС отпуска половин милиард евро на Грузия, праща наблюдатели в страната / снимкa: БГНЕС

Европейската комисия ще отпусне на Грузия за периода от 2008 до 2010 година до 500 милиона евро помощ за възстановяване след военния й конфликт с Русия. Това съобщи днес еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Средствата ще бъдат използвани за нуждите на бежанците във вътрешността на Грузия, за икономическо възстановяване и изграждане на нова инфраструктура, каза Фереро-Валднер преди започващата днес среща на външните министри от съюза в Брюксел. По думите й сумата може да бъде набрана чрез вноски от отделните страни членки.

Министрите на външните работи от Европейския съюз одобриха официално днес изпращането на 200 наблюдатели на съюза в Грузия, предаде Франс прес.

В съответствие със споразумението, което бе подписано на 8 септември в Москва от руския президент Дмитрий Медведев и френския му колега Никола Саркози, наблюдателите трябва да се разположат в районите около грузинските сепаратистки области Южна Осетия и Абхазия до 1 октомври. Предвидено е руските войски да се изтеглят от тези зони до 10 октомври.

Европейският съюз се надява наблюдателите да имат достъп до Южна Осетия и Абхазия. Русия обаче изисква те да получат разрешение от властите в двете грузински сепаратистки области, чиято независимост съюзът не признава.