/ БГНЕС
ЕС отложи гласуването за отсрочка на Брекзит. Пoсланиците на 27-те страни-членки не достигнаха до решение с колко време да бъде удължен срокът за излизане на Великобритания от Общността, но принципно съгласие за това има, съобщи „Фокус”.
 
Следващата седмица - вероятно още в понеделник, ще има ново обсъждане по въпроса. Това станало ясно на днешните преговори в Брюксел. Окончателното решение ще бъде обявено писмено.

Джонсън: Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври

Преговорите за Брекзит следва да бъдат продължени след 31 октомври само дотогава, докато Великобритания може да обоснове това пред 27-те останали страни членки на Европейския съюз, каза източник, близък до френския президент Еманюел Макрон и цитиран от Ройтерс.
 
"Франция иска оправдана и пропорционална отсрочка. Нищо такова не виждаме засега. Трябва да покажем на британците, че е тяхна работа да изяснят ситуацията и че отсрочката не им се дава даром", каза източникът пред Ройтерс.

Борис Джонсън иска предсрочни избори на 12 декември
 
Според евродипломат, цитиран от Ройтерс, Франция предпочита отлагане до 15 или 30 ноември, за да се поддържа натиск върху британския парламент да одобри споразумението, договорено от Джонсън с ЕС, или да се изправи пред хаотичен Брекзит.
 
Близкият до Макрон източник не пожела да каже с какво продължение Макрон би се съгласил, посочва БТА. По-рано френски официални лица казваха, че провеждането на избори или референдум може да е политическо основание за отсрочка. Макрон смята, че е важно да има времеви натиск, за да се гарантира, че британският парламент може да завърши процеса на ратификация, със или без избори.
БТА, Агенция Фокус