Европейският съюз обяви допълнителни санкции срещу руската група "Вагнер" за "нарушения на правата на човека" в Централноафриканската република, Судан и Мали, предаде АФП.

Пригожин обвини руските власти, че не доставят боеприпаси на „Вагнер”

Осем физически и седем юридически лица, свързани с паравоенната група, бяха добавени към списъка на блока за замразяване на активи и забрана за пътуване.

"Дейностите на ЧВК "Вагнер“ представляват заплаха за хората в страните, в които оперират, и за Европейския съюз. Те застрашават международните мир и сигурност, защото не действат в никаква правна рамка. ЕС е решен да продължи да взима решителни действия срещу нарушаването на международните права", се казва в изявление на Върховния представител на Общността по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел.

Сред лицата, попаднали в списъка са ръководителят на Фонда за защита на националните ценности Максим Шугалей, ръководителят на ЧВК "Вагнер“ в Мали Иван Маслов, прессекретарят на компанията в Централноафриканската република Александър Иванов.

Видео с екзекуция с чук на избягал руски наемник от група "Вагнер" се появи в социалните мрежи

Самата група "Вагнер" вече беше санкционирана от Европейския съюз през 2021 г. Тя активно се сражава във войната на Русия в Украйна.