/ iStock/Getty Images
ЕС засега реши да не провежда специална дистанционна среща на високо равнище на лидерите на блока заради варианта Омикрон на коронавируса, съобщи служител днес, цитиран от Асошиейтед прес.

Двадесет и седемте министри на здравеопазването на ЕС първо ще направят оценка на ситуацията следващия вторник и после заключенията ще бъдат представени пред лидерите на редовно планираната среща на високо равнище на 16 декември, каза служителят, говорил при условие за анонимност.

И при Омикрон COVID ще преследва света при ваксинационен дисбаланс между богати и бедни

Провеждането на спешна среща на високо равнище се обсъжда от няколко дни, но е трудно да се определи време, удобно за всички лидери. Не е ясно и какво точно лидерите биха могли да решат, докато все още има толкова малко информация за новия вариант, който за първи път беше открит в южната част на Африка.

Междувременно в Дания беше открит човек, заразен с новия вариант на коронавируса Омикрон, който е посетил голям концерт в събота, съобщиха днес датските здравни власти, цитирани от Ройтерс.

Проф. Витанов за смъртността от COVID-19: Катастрофа

Дания вече потвърди четири случая на новия вариант Омикрон, всички от които са при хора, пътували до Южна Африка. Говорител на здравните власти каза, че не може да потвърди дали заразеният посетител на концерт е пътувал.
БТА