/ Thinkstock/Getty Images
ЕС не е готов да отмени смяната на часовото време
99465
ЕС не е готов да отмени смяната на часовото време
  • ЕС не е готов да отмени смяната на часовото време
ЕС не е готов да отмени смяната на часовото време. Няколко страни членки имат резерви. Това заяви австрийският министър на транспорта Норберт Хофер. Той е домакин на неофициална среща на европейските министри на транспорта в град Грац, на която те обсъдиха предложението на Европейската комисия практиката за преминаване към лятно часово време между пролетта и лятото да бъде прекратена. Голяма част от страните членки са изразили своите притеснения от различни технически проблеми, които могат да възникнат при фиксиране на часовото време още през 2019 г.

Зимно или лятно часово време - кое, как и на какво влияе?

Представители на въздушните превозвачи са посочили, че авиокомпаниите ще се нуждаят от 18-месечна подготовка. Транспортните министри на Дания, Люксембург и Естония признаха, че все още има дебати в страните им по темата и е трудно да се очаква окончателно решение за 12 месеца.

самолет
thinkstock

Правителствата на държавите членки на ЕС, започнаха дискусии дали и кога да се сложи край на смяната на часовото време два пъти годишно на фона на съмнения, че планът на Европейската комисия това да стане през 2019 г. ще се осъществи. Норберт Хофер, министър на транспорта на Австрия, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС, каза пред репортери, че 2019 г. е твърде кратък срок за повечето страни. По думите му много страни са се обосновали с техническите въпроси, които трябва да се решат, и са заявили, че авиокомпаниите например са предупредили, че се нуждаят от 18 месеца, за да се подготвят:

„В определени сфери се изисква малко повече време за извършване на промяната. Във въздухоплаването, например, казаха, че им е нужно повече време и предлагат 2021 година”.

Зимно или лятно време: Какво време предпочита бизнесът?

Европейската комисия
очаква страните от ЕС да изготвят до края на декември тази година единна позиция за сезонната смяна на времето и е готова да премести срока за поредната смяна, заяви еврокомисарят за транспорта Виолета Булц, след края на неофициалната среща на министрите на транспорта и екологията на ЕС в Грац:

"По време на дискусията стана ясно, че на страните членки им е необходимо повече време, за да вземат окончателно решение. Предложих да се използва времето до края на австрийското председателство, за да се пристъпи към смяната на времето, да се хармонизират позициите, да се намери съвместно решение и да се регулират всички възможни конфликти, както и да се изработи общ подход по темата през декември".

часовник
ThinkStock/Getty Images

Срещата на министрите на транспорта в Грац е първата неформална дискусия, от която не се очаква решение. Следващата формална среща на европейските министри на транспорта е на 3 декември.