Европейският съюз ще изпрати "цивилна мисия" в Армения по границата с Азербайджан, "за да установи доверие" между двете страни и да съдейства за делимитирането на границите. Това заявиха участниците в четиристранна среща по въпроса, състояла се в Прага, предаде Франс прес.

"Мисията ще започне през октомври и ще трае най-много два месеца. Целта на мисията е да укрепи доверието и чрез докладите си да подпомогне комисиите за демаркация на границите", се казва в общо изявление, публикувано след разговорите между арменския премиер Никол Пашинян, президента на Азербайджан Илхам Алиев, френския държавен глава Еманюел Макрон и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Азербайджан и Армения може да подпишат мирен договор до края на годината при наличие на добра воля в Ереван, каза азербайджанският президент след четиристранната среща.

Внимание: Червен флаг над Нагорни Карабах

"При наличие на добра воля от страна на Армения мирен договор може да бъде подписа до края на тази година. Времето минава, нашите инициативи напредват трудно и това, че външните министри (на Азербайджан и Армения) се срещнаха, макар първата среща да не доведе до конкретни резултати, според мен е положителна стъпка. Смятам, че ако се вземе решение в най-скоро време, работните групи на двете страни ще започнат да работят по текста на мирен договор и можем да постигнем споразумение до края на годината", каза Алиев глава, цитиран от агенция АзерТАдж.
БТА