ЕС и НАТО подновяват преговорите си с Русия
ЕС и НАТО подновяват преговорите си с Русия / DarikNews

Европейският съюз и Русия подновяват в Брюксел преговорите, които бяха прекъснати преди три месеца, за засилено сътрудничество, насочено към задълбочаване на икономическите и политическите връзки. Преговарящият от името на Европейската комисия Енеко Ландабуру ще се срещне с руския си колега Владимир Чижов, посланик на Русия в Евросъюза, съобщава АФП.

Това ще бъде първата им среща, откакто беше дадено началото на преговорите на 4 юли. Тогава беше планирано следващата им среща да се състои в средата на септември. Но руско-грузинският конфликт в началото на август, когато руски танкове навлязоха в Грузия, а след това и признаването от Москва на грузинските сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия, накараха ЕС да отложи преговорите по време на извънредната си среща на 1 септември.

На 10 ноември, малко преди срещата на върха ЕС-Русия, държавите членки на Евросъюза, с изключение на Литва, се съгласиха преговорите да бъдат подновени. Не е ясно колко време ще продължат преговорите, посветени на сътрудничеството в дипломатическата, икономическата област, правосъдието и имиграцията, образованието и науката, допълва БГНЕС.

Страните от НАТО се споразумяха за „постепенно“ и „при определени условия“ подновяване на контактите с Русия, прекъснати на 19 август след руско-грузинския конфликт, заяви генералният секретар на алианса Яп де Хоп Схефер, цитиран от АФП. „Съюзниците взеха решение за това, което аз бих нарекъл обусловено и постепенно възобновяване на контактите с Русия“, посочи Схефер след първия ден от срещата на външните министри на страните от алианса.

Н АТО иска в скоро време да се организира „неофициално заседание на Съвета НАТО-Русия на ниво посланици, за да се подновят контактите и да се разискват въпроси, по които сме на едно мнение, и по други, по които няма единодушие“, добави генералният секретар на НАТО.