ЕС и Канада подписаха CETA
ЕС и Канада подписаха CETA / БГНЕС

ЕС и Канада подписаха днес двустранното търговско споразумение на церемония в Брюксел. С този акт са изпълнени условията за отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния до края на следващата година.

Валония отхвърля всякакъв ултиматум на ЕС за търговското споразумение с Канада

Споразумението бе подписано от председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Съвета на ЕС Роберт Фицо и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

През декември се очаква документът да бъде утвърден от Европейския парламент, с което да започне предварителното му прилагане. След това в срок от две години той трябва да бъде ратифициран от 28-те национални парламента в ЕС.

Валония: Как една белгийска провинция може да блокира споразумение на ЕС

Днешната церемония премина в приповдигнат дух. За общата снимка след подписването на сцената бяха поканени върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и канадският министър за външната търговия Кристия Фрийланд. По-рано този месец Фрийланд развълнува всички, след като си тръгна просълзена от провалените тогава преговори с властите от белгийската провинция Валония, отказали първоначално да приемат споразумението.

Източник: БТА