Валония: Как една белгийска провинция може да блокира споразумение на ЕС
Валония: Как една белгийска провинция може да блокира споразумение на ЕС / Thinkstock/Getty Images

Живописната белгийска френскоезична провинция Валония попадна в светлината на дипломатическите прожектори през изминалата седмица, отбелязва ДПА. Регионът с население 3,6 милиона души, който преди два века е станал свидетел на разгрома на Наполеон при Ватерло, изглежда потопи ключово търговско споразумение между ЕС и Канада.

Миналия петък регионалното правителство на Валония отказа да одобри Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA - лат. букви) с Канада след гласуване в местния парламент. Според белгийската федерална система всички пет регионални и основаващи се на езиков принцип парламента, представляващи Валония, Фландрия и белгийските френскоговорящи, фламандскоговорящи и немскоговорящи общности, имат широки правомощия по редица въпроси.

Белгия блокира процеса по отпадане на канадските визи за българи

Тези въпроси включват международни споразумения, които се отразяват на регионалните интереси, включително и споразумението СЕТА.

Социалистическото правителство на Валония се опасява, че сделката може да подкопае социалните и екологични стандарти и да застраши регионалния селскостопански сектор. Смята се, че федералната политика също играе роля. Социалистическото правителство на Валония блокира споразумението, но белгийският премиер Шарл Мишел, който е начело на десноцентристко коалиционно правителство, трябва да понесе последиците.

България е получила писмено уверение, че от 2017 г. падат визите за Канада

При друг политически контекст те вероятно не биха блокирали СЕТА, каза пред ДПА Дейв Синардет от Свободния университет на Брюксел. 

Канада и ЕС предложиха на Валония различни компромиси и уверения, че СЕТА няма да подкопае стандартите, но премиерът на провинцията Пол Маниет не отстъпи.

Източник: БТА