/ / iStock/Getty Images
Европейският съюз е замразил руски активи на стойност 13,8 млрд. долара, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, заяви комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс.

"За момента сме замразили - идващи от олигарси и други субекти - 13,8 млрд. евро (13,8 млрд. долара), така че сумата е доста голяма", заяви Рейндерс пред репортери в Прага.

"Но трябва да кажа, че много голяма част от тях, повече от 12 милиарда... идват от пет държави-членки", добави той преди неформалната среща на министрите на правосъдието на ЕС, организирана от чешкото председателство на ЕС.

Той отказа да назове имената на петте държави, но добави, че очаква скоро и останалите страни от 27-членния блок да увеличат усилията си.

Германският министър на финансите Кристиан Линднер определи стойността на замразените само от Германия активи на 4,48 млрд. евро в средата на юни.

ЕС одобри заем за Украйна от 1 милиард евро

В края на юни международната работна група по санкциите съобщи, че нейните членове, включително няколко държави от ЕС, са блокирали активи на стойност 30 млрд. долара, принадлежащи на руски олигарси и длъжностни лица.

Работната група за руския елит, пълномощници и олигарси (REPO) заяви, че нейните членове, сред които са и САЩ, Канада, Великобритания, Япония и други съюзници, са обездвижили 300 млрд. долара, собственост на руската централна банка.

Досега ЕС е приел шест пакета от санкции срещу Русия, включително забрана за внос на повечето руски петрол, одобрена в началото на юни.

Общо 98 компании и 1158 физически лица, сред които руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров, са със замразено имущество и със забрана за влизане в ЕС.
БГНЕС