/ БГНЕС
По време на дискусията в Европейския парламент по годишния доклад на Владимир Билчик за Сърбия европейският комисар по управлението на кризи Янез Ленарчич от Словения говори за постепенното привеждане на външната политика на Сърбия в съответствие с тази на ЕС, включително за въвеждането на санкции срещу Русия, както е направено от ЕС и от други страни, желаещи да се присъединят към блока, съобщи агенция ХИНА.

Ленарчич каза, че за Сърбия е важно да намали зависимостта си от руския газ, в което ЕС й помага, например чрез финансиране на интерконекторна  връзка с газопровода в България.

ЕС: Сърбия трябва да вземе важно решение

Докладът, който се очаква да бъде приет в сряда, потвърждава ангажимента на ЕС към членството на Сърбия и критикува страната за ограничените свободи на медиите и атаките срещу политически опоненти.

В доклада сръбските власти са призовани да разследват престъпната група, ръководена от Велко Беливук и да разрешат въпроса с незаконното унищожаване на частна собственост в белградския квартал Савамала. Критикувана е липсата на достъп до югославските исторически архиви, особено тези, отнасящи се до югославската служба за сигурност УДБА.

Евродепутатите в дискусията си във вторник до голяма степен бяха съгласни, че Сърбия все още трябва да направи много по пътя към членство в ЕС, с акцент върху консолидирането на демократичните институции и отслабването на отношенията с Русия.

Някои от евродепутатите възразиха срещу това, което сметнаха за снизходителен тон на доклада, отбелязвайки, че това може да отчужди страната. Българският евродепутат Александър Йорданов, член на ЕНП, говори за „сръбския свят“, фраза, често споменавана от сръбския министър на вътрешните работи Александър Вулин, оприличавайки я на хегемонистичната политика на Кремъл.
БТА