/ Gulliver/Getty Images
Реджеп Ердоган предложи на Доналд Тръмп да се създаде работна група за преодоляване на различията между Анкара и Вашингтон за руските ракети С-400, предаде Ройтерс. Това стана по време на телефонен разговор между двамата президенти в понеделник.

Показаха руски ракетни установки С-400 на централния площад в Севастопол

"Президентът Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп. Лидерите обмениха мнения по темата за Сирия и се споразумяха да продължат тясното си сътрудничество в борбата срещу тероризма. Нашият президент повдигна въпроса за създаването на работна група за доставката на системи С-400", съобщи в комюнике канцеларията на турския държавен глава.

Русия може да произвежда компоненти на С-400 в Турция

Белият дом също потвърди, че Тръмп и Ердоган са обсъдили плановете на Турция да купи ракетите. Държавният секретар Майк Помпео и няколко сенатори предупредиха Турция, че ако купи С-400 ще й бъдат наложени наказания по закон за санкции срещу държави, които купуват оръжие от Русия.

Пентагонът: Очакваме разрешаване на спора с Турция за С-400

Турция от своя страна заяви, че като член на НАТО не представлява заплаха за САЩ и законът за санкциите не може да бъде приложен спрямо нея.

Ердоган многократно е коментирал, че Турция няма да се откаже от сделката за придобиване на системата за противовъздушна отбрана, въпреки натиска от Вашингтон. Това стана повод за напрежение със САЩ, които заявиха, че съюзник от НАТО не бива да получава такова оборудване от неприятелска страна, припомня Ройтерс.

Русия ще ускори доставката на ракети за Турция (ВИДЕО)

Двете страни спорят от месеци заради турската поръчка от Русия за закупуване на зенитните комплекси, за които САЩ твърди, че са несъвместими с отбранителните системи на НАТО и могат да компрометират техните изтребители Ф-35.


 
БТА, БГНЕС