/ Gulliver/Getty Images
Минималната заплата в Турция през 2022 г. ще стане 4250 (256,6 евро) турски лири, съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Минималната заплата в страната следващата година ще бъде с 50 на сто по-висока от сегашната. Стремим се да подкрепяме работниците и работодателите, които формират основата на икономиката на страната, посочи Ердоган.

Той отбеляза, че по време на пандемията турското правителство е предприело мерки за подкрепа на населението и икономиката. Необходимите стъпки ще бъдат продължени, увери турският лидер.

Турската лира отбеляза рекорден спад

Той посочи, че от 1 януари 2022 г. Турция ще отмени някои данъци.

Стъпката е насочена към защита на работодателите. На фона на историческото увеличаване на минималната работна заплата в Турция намаляваме с 450 лири натоварването за работодателите, посочи Ердоган.

Президентът съобщи, че идните дни ще бъдат взети решения, които ще допринесат за осигуряването на стабилността и икономическия растеж на Турция.

Минималната заплата на Балканите. Къде сме ние?

Решението за увеличаването на минималната работна заплата засяга пряко около 7 милиона служители в Турция и непряко на практика цялото население на страната, отбелязва Анадолската агенция.

Новият размер на минималната заплата в Турция бе определен след преговори на министерството на труда и социалната политика със синдикатите в страната.
Брутната минимална заплата в Турция през 2021 г. бе 3577,5 лири, а нетната - 2825,9 лири.
БТА