Испания се нарежда на второ място в света по броя на заразените с коронавирус след Италия. Нашият сънародник Любо Миланов от години живее в Мадрид. Ето какво разказа той:

"Здравейте, намирам се в Мадрид. Реших да направя този репортаж, за да споделя моя опит, защото мисля, че тук в Испания сме доста напред, за съжаление".

Опасното при коронавируса е, че е много заразен.

"При неспазване на карантината - днес може да има 300 заразени, утре - математически погледнато биха били 1200, след това - 5000 и на следващия ден - 20 000. Казвам го, защото това се случи вече тук в Мадрид".

Испанската здравна система на ръба на колапса заради пандемията

Нашият сънародник споделя своя опит, свързан с епидемията от коронавируса.

"Всеки човек, който има заразата, я предава на още четири човека. Всеки един от тях предава на още четири човека и така - до брезкрай.

"Представете си един град, 100 000 души, в продължение на 2 седмици всичко тече нормално, животът си продължава, всеки се разхожда, няма карантина. За две-три седмици може да се стигне до брой на заразените - около 70 на сто от населението на този град. Това означава 70 000 души. От тях 80 на сто най-вероятно ще прекарат вируса под лека форма...

Но има едни 20 на сто от тях, които ще имат нужда от хоспитализация. Това са 14 000 души, които ще имат нужда от хоспитализация в рамките на една седмица. Нека да добавим към тях всички хора с бъбречни заболявания, с онкологични заболявания - дори да нямат Ковид-19, те се нуждаят от болнично лечение. Какво се получава? В болниците настава колапс".

Какво още разказва Любо Миланов - вижте във видеото.