/ iStock/Getty Images
Мярката ще продължи до края на юли
Европейският парламент ще раздава от началото на следващата седмица по 500 порции храна дневно на нуждаещи се лица в Страсбург, Североизточна Франция, предаде Франс прес.

Тази храна ще бъде насочена основно към семейства, в които има един родител, и към млади хора. Раздаването на храна ще продължи до края на месец юли в партньорство с Червения кръст, обясниха днес на пресконференция френски евродепутати и представители на френската държава.

Сготвена от компанията "Юрест" (Eurest), която работи в Европейския парламент, разделената на порции храна ще се раздава на места, където има колективен живот. Тези места предстои да бъдат уточнени.

ЕП иска фонд от 50 млрд. евро срещу последиците от COVID-19

В разгара на здравната криза Европейският парламент повече от всякога трябва да бъде парламент на народа и да защитава "силен и единен европейски отговор", посочи неговият зам.-председател португалец Педро Силва Перейра, който отговаря за сградния фонд.

Европейският парламент ще бъде също така домакин през месец май на център за провеждане на вирусологични тестове за новия коронавирус.

"Изпълнени са условията за създаване на център за извършване на тестове в Европарламента в средата на май, каза по време на видеоконференцията д-р Лор Пен от регионалната агенция по здравеопазване в Гранд Ест.

"В състояние сме да обхванем до 2500 души дневно. Не мисля, че ще отидем толкова далеч, но имаме капацитет да го направим", добави д-р Пен.

ЕП е готов да предостави сгради за настаняване на болни от COVID-19 

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли преди няколко дни предложи на властите да бъдат предоставени някои сгради на институцията в Страсбург, Брюксел и Люксембург, както и превозни средства, ако е необходимо.

Макар че голяма част от парламентарната работа се върши в Брюксел, централата на Европейския парламент, вписана в договорите на ЕС, се намира в Страсбург. Депутатите заседават там една седмица месечно.

Заради епидемията от коронаврус обаче, засегнала особено френския регион Елзас, мартенската и априлската сесия не се проведоха в Страсбург. В коригирания парламентарен календар пленарни сесии в Страсбург не се предвиждат преди септември.
БТА