/ iStock/Getty Images
Европейският парламент ще обсъди днес на извънредно заседание в Брюксел решенията на Европейския съвет за бюджета на ЕС до 2027 година. Предвижда се евродепутатите да очертаят вижданията си за предстоящите преговори в резолюция, която ще гласуват следобед.

След 5 дни преговори: Бюджетът на ЕС до 2027 г. ще е в размер на 1,824 трлн. евро

Председателят на ЕП Давид Сасоли поясни вчера, че евродепутатите ще бъдат готови да пристъпят към преговори със Съвета на ЕС и с Европейската комисия наесен. По неговите думи мнозинството в ЕП подкрепя решенията на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Той отбеляза, че все още се очакват разяснения за разпределението на бюджетните средства и обвързването на отпускането им със състоянието на върховенството на закона в европейските страни.

Според Сасоли постигнатата договореност се нуждае от промени. По неговите думи мнозинството в ЕП е съгласно с решенията за фонда за икономическо възстановяване. Имаме нужда от няколко месеца за преговори преди ЕП да гласува споразумението, поясни той.

Борисов след срещата за бюджета на ЕС: България ще получи близо 29 млрд. евро (ВИДЕО)

За одобряването на бюджета на ЕС до 2027 г. ще бъде необходимо абсолютно мнозинство в Европейския парламент (353 гласа) и единодушие сред европейските правителства. За утвърждаването на предложението за въвеждане на нови данъци, за да бъде захранен новият европейски бюджет, ще бъде нужно единодушието на правителствата, положително становище от евродепутатите и 27 ратификации на национално равнище. За утвърждаване на средствата по фонда за икономическо възстановяване, осигурени със заем от финансовите пазари, ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство сред правителствата (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от европейското население).
БТА