ЕНП отказва коментар за препоръчаното замразяване на членството на СДС
ЕНП отказва коментар за препоръчаното замразяване на членството на СДС / netinfo

Европейската народна партия отказва всякакъв коментар след съобщението, че председателството й е препоръчало на Политическото бюро да бъде замразено членството на Съюза на демократичните сили в ЕНП.

Според съобщение на председателството на ЕНП, решението за замразяването е взето след като лидерът на СДС Петър Стоянов е обявил, че се присъединява към т.нар. Движение за европейска реформа, предаде БТА.

Началото на Движението за европейска реформа бе поставено през юни миналата година от лидера на Консервативната партия на Великобритания Дейвид Камерън и лидера на чешката Гражданска демократична партия и в момента премиер на Чехия Мирек Тополанек. Притесненията на ЕНП са, че британските консерватори, които никога не са крили свои различия с ЕНП, особено по европейски проблеми, искат да се обособят.

Според неофициално изказани мнения в Брюксел, британските консерватори може би търсят в момента възможности да се отцепят от ЕНП и да сформират отделна политическа група в рамките на Европейския парламент. Както е известно, за създаването на такава група са необходими 19 евродепутати, представящи минимум 5 страни членки в ЕС.

Не мога да коментирам, заяви Хавиер Хименес, отговарящ за връзките с медиите в ЕНП. Той добави, че очаква ЕНП да вземе окончателно решение по отношение на СДС през май т.г. Телефоните на други представители на ЕНП в Брюксел не отговарят.