Служебният министър на енергетиката Росен Христов обсъди с колегите си от ЕС в Брюксел предлаганите общи мерки срещу високите цени на енергията. "Обсъдени бяха мерки за стабилизация на пазарите на енергия и готовността на всяка държава да посрещне зимния сезон", отбеляза той пред български журналисти след края на срещата.

Макрон призова французите да пестят енергия, за да няма режим на тока

По неговите думи България подкрепя предлаганите от ЕС пътища за действие, но очаква те да бъдат придружени с анализи и изчисления. По думите на служебния енергиен министър има съгласие за незабавно въвеждане на мерки за пестене на ток, които не изискват инвестиции и големи организационни промени, като например спиране на уличното осветление и на осветяването на сгради.

Швейцарците заплашени с глоба, ако не пестят енергия

По думите на Христов България продължава да се стреми да бъде изправна страна по договора с "Газпром". "Очакваме евентуално да се възобновят доставките или да имаме добра позиция при евентуален арбитраж", поясни той по повод това, че нашата страна продължава да изпраща до руското дружество искания за изпълнение на договора.

Заради кризата: В Италия ще се отопляват с градус по-малко и ще изключват за час отоплението

Христов определи като политическа причината "Газпром експорт" да не проявява интерес към преговори за възобновяване на доставките за нашата страна.
БТА