Френски град е решил да раздаде зимни якета на учениците, тъй като в училищата ще се отоплява по-малко, съобщават местни медии, цитирани от Анадолската агенция.

Габриел Даубе, кмет на Перие в Нормандия, заяви, че обществените сгради няма да се отопляват на повече от 19 градуса по Целзий като част от мерките за пестене на енергия.

„Това е една от мерките, които допълват цяла поредица от мерки за намаляване на сметките за енергия на общината“, каза той пред радиостанция France Bleue.

Кметът определи разходите за якетата на близо 6 000 евро (5 860 долара) за общо 350 ученици. Но инвестицията ще се изплати, продължи Даубе, тъй като той си е поставил за цел да спести общо 10% от разходите за енергия, което би съответствало на приблизително 20 000 евро (19 520 долара).

Според кмета отоплителните уреди в обществените сгради ще бъдат регулирани до 19 С. Освен това общественото осветление трябва да бъде напълно изключено в 23.00 ч.

Франция, както и останалата част от Европа, е изправена пред енергийна криза със завишени цени на електроенергията, газа и горивата, изострени от войната между Русия и Украйна.

По-голямата част от домакинствата, предприятията и общинските власти във Франция се присъединиха към мерките за пестене на енергията и решиха да изключат осветлението към полунощ в магазините и обществените сгради и да намалят отоплението на помещенията.
БГНЕС