/ БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон бе на първата си аудиенция при папа Франциск. Държавният глава бе придружен от съпругата си Бриджит, която смело наруши протокола, който жените трябва да спазват при срещи със Светия отец.

Макрон при папата
БГНЕС

По ватикански протокол дамите трябва да носят дълги ръкави, официални черни дрехи и було, което да покрива главата. Бриджит Макрон спази изискването за черен, строг тоалет, но не покри главата си.

Вижте как беше облечена Мелания Тръмп на аудиенция при папата

Макрон при папата
БГНЕС

Въпреки това разговорите на семейство Макрон с папата преминаха в топла атмосфера и продължиха необичайно дълго – повече от час. Темите бяха центрирани върху мигрантите в момент на разногласия сред европейците по проблема, предаде Франс прес.

Българският президент и съпругата му при папата (СНИМКИ)

Макрон при папата
БГНЕС

Светият отец и Макрон разговаряха в богатата папска библиотека във Ватикана - обичайното място, където Франциск посреща държавни и правителствени ръководители. На излизане двамата се усмихваха широко и няколко пъти се прегърнаха.

Макрон при папата
БГНЕС

Макрон подари на папата издание от 1949 г. на италиански език на романа "Дневникът на един селски свещеник" на френския писател Жорж Бернанос - ревностен католик, когото Франциск много цени. Папата връчи на Макрон бронзов медал "Свети Мартин" и му подари най-важните текстове от понтификата си.

Макрон при папата
БГНЕС

На сбогуване френският президент, който е известен с това, че държи на физическия контакт, постави дружески ръка на рамото на папата и двамата си размениха целувки по бузата.
БТА