Лекарства за простуда и грип с псевдоефедрин предизвикват риск от инсулт и инфаркт. Това съобщи Европейската агенция по лекарствата след преглед на безопасността на лекарствата, съдържащи псевдоефедрин, съобщава Медиафакс.

Комитет на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че е започнал преглед на деконгестантите за простуда и грип, съдържащи псевдоефедрин, поради опасения за безопасността. Анализът е направен след съобщения за състояния, засягащи кръвоносните съдове в мозъка.


Невролог от ВМА: Главоболието е най-честото неврологично усложнение на грипа

ЕМА заяви, че прегледът следва съобщения за състояния, засягащи кръвоносните съдове в мозъка, при някои пациенти, които са приемали лекарства, съдържащи псевдоефедрин. Според ЕМА опасенията са свързани с риска от синдрома на задна обратима енцефалопатия (PRES) и синдрома на обратима мозъчна вазоконстрикция (RCVS) - състояния, които засягат кръвоносните съдове в мозъка. PRES и RCVS могат да включват намалено кръвоснабдяване (исхемия) на мозъка и да причинят сериозни усложнения.

"Лекарствата, съдържащи псевдоефедрин, носят известен риск от исхемични сърдечно-съдови и мозъчно-съдови събития (странични ефекти, включващи исхемия на сърцето и мозъка), включително инсулт и инфаркт", се посочва на уебсайта на ЕМА.

Съвети при грип: Без мазни храни, кофеин и алкохол

Псевдоефедринът е лекарство, което се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства за лечение на запушване на носа, дължащо се на настинка, грип или алергии.
БГНЕС