Британската поп звезда Елтън Джон призова в сряда американските сенатори да не намаляват темпото в борбата срещу ХИВ и СПИН, предаде Ройтерс. Септември е крайният срок, в който Конгресът на САЩ трябва да препотвърди многомилиардна американска програма за борба с болестта, припомня агенцията.

„Няма по-добър символ на американското величие от Спешния план на президента на САЩ за борба със СПИН и всички вие трябва да се гордеете с вашите изключителни усилия“, каза Елтън Джон, чиято фондация е събрала стотици милиони долари за борба със СПИН. Музикантът направи това изявление по видеовръзка пред комисията по външни отношения на американския Сенат, която се събра на изслушване за повторно утвърждаване на Спешния план на президента на САЩ за борба със СПИН.

Конгресът трябва да препотвърди преди 30 септември плана за още пет години. Спешният план, създаден през 2003 г. от тогавашния президент републиканец Джордж У. Буш, е подкрепян както от републиканците, така и от демократите. Очаква се той да бъде утвърден отново, но могат да възникнат усложнения поради партийните разногласия относно повишаването на лимита на федералния дълг и съкращаването на правителствените разходи.

„Трябва да държим крака си върху педала на газта. Стигнахме далеч за толкова кратко време. С удължаването на Спешния план за още пет години и пълното му финансиране, заедно можем да продължим похода към края на СПИН за всички и навсякъде без изключения“, каза певецът.

Не е определена конкретна сума за повторното утвърждаване, но Конгресът обикновено одобрява от 6,5 млрд. до 6,9 млрд. щатски долара годишно за плана. „Следващите пет години ще определят дали ще постигнем целта да сложим край на глобалната епидемия от ХИВ/СПИН до 2030 г.“, каза сенаторът демократ Боб Менендес, председател на комисията по външни отношения на американския Сенат.
Христо Кьосев/БТА