Канали в социалната мрежа Telegram, свързани с членове на руската паравоенна формация "Вагнер", са съобщили, че един от елитните бойци на групата е бил задържан във Финландия по искане на Украйна, предаде Reuters.

Каква ще бъде съдбата на групировката „Вагнер“ след смъртта на Пригожин

Подразделението на "Вагнер" "Русич" идентифицира арестувания като Ян Петровски, основател и лидер на отряда, който е под санкции на Европейския съюз и САЩ от миналата година.

Съобщава се, че Петровски, който се бие в Украйна от 2014 г., е арестуван преди месец и сега може да бъде екстрадиран в Украйна.

Служител от окръжния съд във Вантаа близо до Хелзинки e заявил, че очаква съдът да удължи задържането на Петровски, който също се нарича Воислав Торден, по искане на Националното бюро за разследване на Финландия. Наложена му е мярка задържане под стража по подозрение за "подкрепа на тероризма".

Полският премиер: „Вагнер“ ще опита да дестабилизира източния фланг на НАТО

По-рано руската информационна агенция РИА Новости цитира руското посолство в Хелзинки, което е запознато със задържането на руски гражданин във Финландия по искане на Украйна и предприема стъпки за предлагане на консулска помощ.
Фокус