Това се сочи в доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)
Експерти на ОССЕ са открили доказателства за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от Русия в Украйна, се казва в публикуван днес доклад с изводи на мисията на организацията, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Мисията беше създадена миналия месец от 45 от 57-те страни от ОССЕ, за да проучи възможни престъпления, включително военни, извършени в Украйна. Тя трябва да предава информация на организации като международни съдилища.

В доклада се подчертава, че извършването на детайлна оценка не е било възможно. Въпреки това "мисията е открила ясни модели на нарушаване на международното хуманитарно право от страна на руските сили", посочвайки като примери това, че не са били взети необходимите предпазни мерки, както и непропорционални действия и засягане на обекти като училища и болници.

Прокурорът на Международния наказателен съд: Украйна е „местопрестъпление“

Въпреки опроверженията на руски представители нападението на 9 март срещу родилен дом в Мариупол е било извършено от Русия и отговорните за него са извършили военно престъпление, според доклада. Като военно престъпление в доклада е определено и нападението срещу драматичния театър в Мариупол на 16 март, при което, според украинските власти, бяха убити 300 души.

"Мисията не е способна да определи дали руската атака срещу Украйна сама по себе си може да представлява широкоразпространено или системно нападение срещу мирно население", се казва в доклада. Мисията "обаче поддържа твърдението, че някои модели на насилствени действия, нарушаващи международните хуманитарни закони, които са били документирани неведнъж по време на конфликта, като целенасочени убийства, принудително изчезване или отвличане на цивилни, вероятно ще отговарят на този състав".
"Тогава всяко единично насилствено действие от този тип, извършено като част от подобно нападение и със съзнанието за това, би представлявало престъпление срещу човечеството", се отбелязва в доклада.

Снимките на военните престъпления в Украйна може да не са достатъчни пред съда

Мисията на ОССЕ е открила и извършени от Украйна нарушения, особено в третирането на военнопленници, но подчертава, че руските нарушения "са далеч по-големи по мащаба и природата си".

Ако Русия беше спазила задълженията си, произтичащи от международното право, след нахлуването в Украйна на 24 февруари, "броят на убитите или ранените мирни граждани би бил значително по-малък", подчертава докладът, като посочва специално обсадата на стратегическото пристанище Мариупол.

Експертите приключиха работата по доклада си преди откриването на множество трупове в Буча в началото на месеца, отбелязва АФП.
 
БТА