/ iStock/Getty Images
Ваксинацията срещу COVID-19 във Франция е направила възможно да се избегнат 39 100 приема на пациенти в интензивни отделения и 47 400 смъртни случая, се казва в проучване, проведено от Университета в Монпелие с Университетската болница на Ним и Кан, цитирано от българското здравно министерство.

Изследването оценява за първи път въздействието на ваксинацията на ниво население. От момента, в който половината французи вече са били ваксинирани, са избегнати много приеми на болни в интензивни отделения и смъртни случаи, свързани с COVID-19.

Това проучване подчертава ефектите от ваксинацията на ниво население. „Изследването показва алтруистичния компонент на ваксината. Когато сте ваксинирани, пренасяте вируса по-малко “, обобщава епидемиологът Мирча Т. Софонеа, един от основните автори на изследването. 

За да извършат това проучване, изследователите сравняват по-специално броя на тежките и на смъртните случаи с този на положителните случаи в няколко страни по света.

Първият извод е, че „не се демонстрира намаляване на свързаната с ваксините смъртност при ниско покритие“ - тук прагът е определен при по-малко от 30% от населението, получило само първа доза ваксина.

„От друга страна, продължават изследователите, след като половината от популацията е ваксинирана, rCFR (относителната смъртност на случаите) намалява постоянно с 12,5% за всеки допълнителни 10% от обхвата на ваксинацията.“ Авторите отбелязват, че смъртността от случаите в европейските страни с високо покритие сега е четири пъти по-ниска от средната стойност за последните 12 месеца.

Във Франция, където кампанията за ваксинация започна на 27 декември 2020 г., ваксините са намалили броя на приеманите за интензивно лечение с 46% и броя на смъртните случаи с 57%. Двете криви очертават много близка траектория и споделят една обща точка: ефектите от ваксинацията се усещат от април насам.
Причината е, че обхватът на ваксинациите във Франция все още беше твърде нисък преди април (3 милиона души бяха напълно ваксинирани към 31 март), за да има ефект върху населението. Освен това епидемията беше на по-ниско ниво в началото на годината.

За края на 2021 г. изследователите дават обнадеждаващи цифри. Те прогнозират, че ваксинацията ще е помогнала за предотвратяване на 67 000 хоспитализации при критични грижи и 78 000 смъртни случая. И това, въпреки четвъртата вълна и варианта Делта.

Към 29 август 71,8% от французите са получили поне една доза от ваксината, а 64,6% са получили и двете дози.