Еколози излизат на демонстрации в САЩ
Еколози излизат на демонстрации в САЩ / netinfo

Над 1300 прояви са планирани във всички 50 американски щата по случай насрочения в Съединените щати ден за действие срещу глобалното затопляне, предаде Асошиейтед прес.

Самите организатори от различни природозащитни групи изразиха изненадата си от размерите, които ще придобие акцията, първоначално планирана като скромен опит за привличане на вниманието към рисковете, които носят промените в климата. Целта им е емисиите на въглероден диоксид да бъдат намалени с 80 на сто до 2050 г.

Участници в деня за действие ще се спуснат със ски по изчезващ глетчер в Уайоминг, ще се гмурнат до коралов риф край бреговете на Флорида и ще ядат палачинки, за да подчертаят безпокойствата за ефекта, който може да има глобалното затопляне върху производството на сироп от клен. В Ню Йорк техни съмишленици ще покажат докъде може да се отдръпне брегът след повишаването на морското равнище.

Водещи експерти предупредиха, че световният океан е съсипван с по-бързи темпове от мерките, предприемани за запазването му, предаде ДПА.

Учените, участващи в среща във Вашингтон на Световния съюз за защита на природата, подчертаха, че опазването на океаните е от ключово значение за оцеляването на морските екосистеми, изложени на опасност от покачващите се температури. Цели екосистеми в международни води претърпяват вреди и изчезват преди дори да сме предприели действия в тяхна защита, отбелязаха те.

Учените призоваха държавите да превърнат в защитени океански зони най-малко една десета от водните площи под националните им юрисдикции и да очертаят морски коридори, по които различните видове да могат да мигрират вследствие на температурните промени. Такава мрежа трябва да бъде създадена до 2012 г., подчертаха те.

В момента са защитени едва 1 на сто от океаните на Земята, срещу 12 процента от сушата, обърнаха внимание експертите.

Световният съюз за защита на природата излезе с това изявление след като екип от учени на ООН предупреди миналата седмица, че покачващите се температури на водата ще доведат до драстични промени в морския живот и океанското равнище, отбелязва ДПА.

Руските власти съобщиха, че нито една река в Приморския край, в Далекоизточен федерален окръг, не е чиста и безопасна, предаде ИТАР-ТАСС.

При това 30 на сто от реките са определени като силно замърсени. За слабо замърсена е призната само една река.

Не по-добро е и положението с чистота на въздуха, предупредиха властите. Концентрацията на различни вреди съединения във Владивосток и други градове в Приморския край превишава допустимите норми между 2 и 4 пъти.

Като основни замърсители са посочени промишлените предприятия, изсипваните в реките непречистени отпадни води и транспортът.