/ Guliver/Getty Images
Европейската комисия (ЕК) подготвя официална европейска церемония в знак на почит към починалия в петък на 87 години бивш германски канцлер Хелмут Кол - личност с огромен принос за създаването на Европейския съюз, каза днес за АФП.
 
Хелмут Кол - архитектът на германското обединение

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който нареди знамената на европейските институции в Брюксел в петък да бъдат наполовина спуснати, предложи да бъде организирана тържествена европейска церемония в памет на Кол.
 
Почина Хелмут Кол - канцлерът на обединението на Германия

Това ще е първата подобна церемония в памет на един от тримата мъже, обявени за почетни граждани на Европа. Другите двама са французите Жан Моне и Жак Делор. "Подготовката е в ход, в близък контакт сме с германските власти и семейството" за организирането на тази церемония, каза за АФП говорителката на ЕК Мина Андреева, допълвайки, че засега дата не е определена.
 
Една от възможностите е церемонията да се състои в сградата на Европейския парламент в Страсбург.
 

Guliver/Getty Images


Кол е смятан за баща на обединяването на Германия 45 години след Втората световна война и за един от стълбовете на концепцията за обединена Европа. Кончината на човека, заемал канцлерския пост най-дълго в съвременната история на Германия (от 1982 до 1998 г.), предизвика силен отзвук по цял свят.
 
"Хелмут Кол беше голям европеец и много добър приятел. Той беше самото въплъщение на Европа. Без него еврото нямаше да съществува", изтъкна Юнкер.
БТА