ЕК: Ромите са част от Европейския съюз и не трябва да бъдат загърбвани
ЕК: Ромите са част от Европейския съюз и не трябва да бъдат загърбвани / БГНЕС

Ромите са част от ЕС и не трябва да бъдат загърбвани. Това се посочва в съвместно изявление на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и еврокомисарите Вера Юрова и Корина Крецу по повод Международен ден на ромите.

Равенството пред закона и недискриминацията са основни ценности на ЕС, но настроенията срещу ромите все още са много разпространени в света и в Европа, добавят те. Социалното изключване, неравенството и дискриминацията, на които остават подложени много роми, са в ярко противоречие с основните ценности на ЕС, заявяват от ЕК.

Държавата ще похарчи 2 млн. лв., за да следи интеграцията на ромите

Достъпът на ромите до работа, образование, жилищно настаняване и здравеопазване, не е същият, както на останалата част от населението. Принудителното отстраняване на роми от домовете им продължава да буди безпокойство. Фактът, че ромските деца често не могат да се ползват от същото качество на образованието като другите, затвърждава порочния кръг на бедността при ромите. Затова вярваме, че е спешно и необходимо ромските деца да получат по-добър достъп до образование, се посочва в изявлението.

Галъп: Откъсването на ромите от обществото изглежда застрашително

Европейските институции и държавите от ЕС са решени да се борят с дискриминацията и сегрегацията, и да подобряват приобщаването на ромската общност. Комисията предприема целенасочени комуникационни дейности за борба с дискриминацията и стереотипите спрямо ромите. До 2020 г. се предвижда допълнително финансиране за мерки, насочени към социалното приобщаване, чрез политиката на сближаване. Необходимо е да се направи повече на национално и на местно равнище.

ЕК: Образованието в България има спешна нужда от реформа

Време е да се осигури ефективното изпълнение на тези инициативи. Комисията ще продължи да подкрепя и наблюдава политиките на държавите в ЕС за борба с дискриминацията, за да се бъдат спазвани основните права на всички хора, пише в изявлението.

Източник: БТА