Държавата ще похарчи 2 млн. лв., за да следи интеграцията на ромите
Държавата ще похарчи 2 млн. лв., за да следи интеграцията на ромите / снимка: БГНЕС, архив
Държавата ще похарчи 2 млн. лв. за интеграция на ромите
84148
Държавата ще похарчи 2 млн. лв. за интеграция на ромите
Държавата ще похарчи 2 млн. лв. за интеграция на ромите
  • Държавата ще похарчи 2 млн. лв. за интеграция на ромите
  • Държавата ще похарчи 2 млн. лв. за интеграция на ромите

Държавата ще похарчи близо 2 милиона лева европейски пари за изработване на механизъм, чрез който да контролира мерките за интеграция на ромите у нас. Това стана ясно по време на представянето на проекта, финансиран от Европейския социален фонд. Той е стартирал през 2015-та година и ще продължи до края на тази година.

Искат държавна агенция да поеме интеграцията на ромите у нас

Основната цел на реализиращия се вече проект е да бъде създаден механизъм, по който институциите да събират информация, да контролират дейностите и да отчитат конкретни резултати, свързани с ромската интеграция. Към момента няма обективни данни какво се случва с ромите, поради липсата на такъв механизъм, обясни Георги Стойчев, представител на консорциума, който ще направи преглед на законодателството и добрите практики за ромска интеграция: „Да може след една година директно да се рапортува - какво става с ромските деца, каква част от тях ходят на училище, каква не ходят, какво се е променило през последните години, какво става със заетостта сред ромите, какво става с техния здравен статус, със ситуацията по отношение на дискриминацията и върховенството на закона".

Бъдещият механизъм ще позволи идентифицирането на малцинствени групи, които живеят при сходни социални условия, независимо дали хората се определят като роми или като друг етнос. Около 13 хиляди лева ще бъдат похарчени за реклама и информационни дейности по проекта, а над 56 хиляди лева ще струва прегледът на законодателството, свързано с ромската интеграция.