/ iStock/Getty Images
Възможно е изкуствен интелект да бъде използван за създаването на фалшиви новини. Това заяви днес зам.-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер при представянето на предложения на комисията в областта на цифровизацията.

По нейните думи ЕК желае да изслуша възможно най-много мнения, преди да изготви следващите законодателни промени, свързани с развитието на умните машини. Според Вестагер ИР може да се прилага безопасно в много области от живота, като например при оценките за наемане на работа, в енергетиката, при следенето на обществения ред. Тя отбеляза, че в области като здравеопазването, където грешка на машината може да доведе до тежки последици, е редно човекът винаги да има последната дума.

Светът през 2030: 6-часов работен ден, летящи коли, изкуствен интелект

Вестагер поясни, че например в здравеопазването ИР може спокойно да се ползва за запазване на часове за прегледи, но не и при извършването на операции. Затова ЕС предвижда експерти предварително да се произнасят за използването на ИР в чувствителни области.

Тя допълни, че би било редно занапред хората да знаят, когато общуват с машина. По нейните думи, за да се избегнат недоразумения при поведението на машините, творческите екипи за писането на кодовете за тяхната работа трябва да бъдат с по-разнообразен произход.

Изкуствен интелект ще брои посетителите във Венеция

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Брьотон заяви, че очаква от интернет платформите да се съобразят с бъдещите европейски правила. Той посочи, че винаги предпочита "смесеното управление" на дейностите в интернет, но отново изрази готовността на ЕС да въведе правила за социалните мрежи, ако те не успеят да отговорят на предизвикателствата сами.
БТА