/ iStock/Getty Images
Венеция е първата туристическа дестинация, която страда от прекалено голямо количество туристи, т. нар. overtourism. По тази причина градът пуска в употреба автоматизирана система за контрол на потока от посетители, съобщава руският сайт за туристически новини АТОР.

Властите във Венеция са монтирали по сградите и стълбовете за улично осветление първите 34 стереоскопични сензори с камери, способни да „броят” хората”, като разпознават не лицето, а силуета на човека. Според градската управа, тези данни ще помогнат не само да бъде получена точна информация за броя туристи, но и ще послужат като основа за вземането на решение за регулиране на туристическия поток.

Евакуираха около 3500 души във Венеция заради бомба от Втората световна война

Те ще дадат възможност властите да затварят своевременно улици или да пренасочват хората по други маршрути с цел избягване на стълпотворение в центъра.

Устройствата са поставени из целия град от входа до най-популярните туристически дестинации, които през активния сезон се превръщат в критични зони. Информацията се събира в „умна” стая в управлението на градската полиция. Там изкуственият интелект анализира на всеки 5 секунди броя на посетителите и скоростта на придвижването им.

Каналите във Венеция пресъхнаха (ВИДЕО)

Информационната система ще помогне по-точно да бъдат определени границите на активния туристически сезон. От това ще зависи колко туристи ще платят, за да влязат във Венеция. От 1 юли 2020 г. започва да действа заплащането на такса за посещение на града, като размерът ѝ ще зависи и от датата на пътуването.

Най-трудно при въвеждането на новата система се оказало намирането на подходящи места за монтиране на датчиците, тъй като много сгради, мостове и улични фенери са признати за културно-историческа ценност и използването им за такива цели е забранено.

Системата за преброяване на посетителите ще заработи през февруари по време на фестивала във Венеция.
БГНЕС