Награди за предприемачество
Награди за предприемачество / debati.bg
Европейската комисия представи най-новия си доклад за предприетите в Румъния действия за изпълнение на ангажиментите на страната по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), съобщи Комисията в съобщение до медиите.

В оповестения доклад се прави преглед на ситуацията от ноември 2017 г. досега. В него се посочва, че Румъния е предприела известни действия за изпълнение на окончателните 12 препоръки, които Комисията даде през януари 2017 г., за да изпълни показателите по МСП, но неотдавнашни развития са довели до обрат в напредъка и са поставили под въпрос дадената през януари 2017 г. положителна оценка. Това се отнася по-специално за независимостта на съдебната власт, съдебната реформа и борбата с корупцията на високо равнище. Поради това днешният доклад съдържа и редица допълнителни препоръки за незабавното предприемане на последващи действия.

Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви: "Съжалявам, че Румъния не само демонстрира застой в процеса на реформи, но и се връща към въпроси, считани за приключени, и прави крачки назад по теми, по които през последните десет години отбелязваше напредък. От основно значение е страната незабавно да възобнови действията си за борба с корупцията и да гарантира независимостта на съдебната власт. Това е единственият начин, по който Румъния може да поеме отново по пътя към приключване на процеса по МСП, което е в интерес на нейните граждани, на самата страна и на ЕС като цяло."

ЕК частично прекратява наблюдението над България

През последните 12 месеца - от доклада от ноември 2017 г. - Румъния предприе известни действия за изпълнение на препоръките, съдържащи се в доклада от януари 2017 г. Оценката в доклада от януари 2017 г. винаги е била обусловена от избягването на отрицателни стъпки, които могат да поставят под въпрос постигнатия през изминалите десет години напредък. Влизането в сила на изменените закони в областта на правосъдието, упражняването на натиск върху независимостта на съдебната власт като цяло и върху Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в частност и други действия, излагащи на риск борбата с корупцията, доведоха до обрат в напредъка или поставиха под въпрос неговата необратимост. Комисията отбеляза и по-мащабни фактори, които са отвъд обхвата на МСП, но имат безспорно въздействие върху напредъка на съдебната реформа и борбата с корупцията. В тази връзка в доклада се посочва, че свободните и плуралистични медии играят важна роля за възпирането на имащите власт лица, например чрез оповестяването на потенциални случаи на корупция.

"Дворецът на парламента" в румънската столица Букурещ
ThinkStock/Getty Images

В резултат на това 12-те препоръки, посочени в доклада от януари 2017 г., вече не са достатъчни за постигане на ориентацията, определена от председателя Жан-Клод Юнкер при поемането на поста му, а именно приключване на МСП по време на мандата на сегашната Комисия. Поради това настоящият доклад съдържа осем допълнителни препоръки за справяне с настоящата ситуация.

ЕП призова Румъния да следва препоръките на ЕС за борба с корупцията

За тази цел ще бъде необходимо ключовите институции в Румъния да демонстрират силен ангажимент за независимост на съдебната власт и борба с корупцията като задължителни основни елементи и да възстановят капацитета за национални проверки и взаимоограничаване, когато е налице риск от отстъпване назад. За справяне със ситуацията се препоръчват следните действия:

1. Закони в областта на правосъдието:

Незабавно да се суспендира прилагането на законите в областта на правосъдието и на последвалите извънредни постановления. Да се преразгледат законите в областта на правосъдието, като изцяло се вземат под внимание препоръките по линия на МСП, препоръките на Венецианската комисия и препоръките на Групата държави срещу корупцията (GRECO).

2. Назначавания/освобождавания в съдебната система:

Незабавно да се суспендират всички текущи назначения и освобождавания на висши прокурори. Да се започне нова процедура за назначаване на главен прокурор на НДБК с доказан опит в наказателното преследване на престъпления за корупция и с ясен мандат за НДБК за продължаване на професионалното, независимо и безпристрастно разследване на корупцията. Висшият магистратски съвет незабавно да назначи временен екип, който да управлява Съдебния инспекторат, и в срок от три месеца да назначи нов ръководен екип в Инспектората след провеждането на конкурс.

Да се вземат под внимание отрицателните становища на Висшия съвет относно назначаването или освобождаването на прокурори на ръководни постове, докато бъде приета нова законодателна уредба в съответствие с препоръка 1 от януари 2017 г.

3. Наказателни кодекси

Да се замрази влизането в сила на промените в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс. Да се възобнови преразглеждането на Наказателния кодекс и на Наказателно-процесуалния кодекс, като изцяло се вземат под внимание необходимостта от съгласуваност със законодателството на ЕС и международните инструменти за борба с корупцията, препоръките по линия на МСП и становището на Венецианската комисия.

Комисията ще продължи да следи отблизо ситуацията и ще направи оценка на ситуацията пред края на мандата на настоящата Комисия. От основно значение е незабавно да бъдат предприети допълнителни мерки, за да се възобнови процесът на реформи и за да може страната отново да се ориентира в посока приключване на МСП, както беше посочено в доклада от януари 2017 г.