/ iStock/Getty Images
Европейската комисия предлага на държавите от ЕС да спрат полетите от южните части на Африка, където е открит нов и вероятно опасен вариант на вируса на COVID-19. Подобна мярка е подкрепена от учените и производителите на ваксини, с които днес разговарях, уточни в изявление председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Първи случай на новия щам на COVID-19 в Европа

Много сериозно се отнасяме към новините за този вариант, мутациите може да доведат до появата на по-опасни разновидности на заразата и да се разпространят за месеци по света, добави тя. Важно е в ЕС да действаме заедно и бързо, затова трябва въздушните връзки със засегнатия регион да се прекъснат, докато получим яснота за мащаба на заплахата, поясни Фон дер Лайен.

По нейните думи онези, които се връщат в ЕС от пътуване до южните африкански страни, трябва да спазват строга карантина. Председателят на ЕК отбеляза, че договорите с производителите на прилаганите в ЕС ваксини предвиждат препаратите да бъдат изменяни с появата на нови варианти на вируса. Ваксинирайте се възможно най-бързо, призова Фон дер Лайен.

Учени: Новият щам на COVID-19, открит в Африка може да се окаже много опасен

Предложенията на комисията подлежат на одобрение от Съвета на ЕС. Новият вариант бе открит Република Южна Африка и учени изразяват тревога от бързото му разпространяване сред млади хора.

В следобедните часове в петък Белгия потвърди, че в страната е засечен първият случай на носител на новата разновидност на вируса.
БТА