ЕК не оказва натиск, а повдига въпроси за либийската съдебна система
ЕК не оказва натиск, а повдига въпроси за либийската съдебна система / БГНЕС
Европейската комисия не оказва натиск и не се бърка в работата на либийската съдебна система, а просто повдига въпроси, които не могат да не бъдат повдигнати, заяви Ема Ъдуин, говорителка на еврокомисаря за външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Ема Ъдуин бе помолена да коментира информацията на либийската осведомителна агенция Джана, че либийският парламент е осъдил "натиска върху Либия и опитите да бъде хвърлено съмнение върху либийското правораздаване" във връзка с делото срещу българските медицински сестри и палестинския лекар.

"Ние винаги сме подхождали към този случай с разбирането, че в него се преплитат две хуманитарни катастрофи. Едната е свързана със страданията на заразените със СПИН либийски деца. Другата е, че в затвора са хвърлени хора, които според нас не са получили честен съдебен процес", заяви Ема Ъдуин.

"Когато г-жа Валднер посети Либия, тя уведоми своите събеседници, че са налице съществени научни доказателства по делото, които не са били взети предвид от либийската съдебна система. Г-жа Валднер изказа предположението, че тези доказателства трябва да бъдат взети под внимание от Върховния съд на Либия", добави тя.

"Диалогът ни с Либия продължава. Надяваме се той да доведе до създаване на условия за постигане на решение по случая", изтъкна говорителката на Бенита Фереро-Валднер.