Европейската комисия ще предложи мерки за разнообразяване на доставките на енергия в ЕС, за да ограничи вноса на енергоносители от Русия. Това съобщи председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че ЕК работи за осигуряване на защита за потребителите от растящите цени на енергията. "Трябва да се отървем от зависимостта от руските изкопаеми горива", заяви Фон дер Лайен. По нейните думи утрешните предложения ще обхванат осигуряването на газ, както и развитието на инфраструктура, годна за пренос на водород.

Войната в Украйна може да предизвика глобална продоволствена криза

Председателят на ЕК призова за масови инвестиции във възобновяема енергия и за повишаване на енергийната ефективност, включително с използването на изкуствен интелект. По нейните думи делът на газа и въглищата в енергията, използвана в ЕС, е голям и това ще се промени. "Делът на възобновяемите ще се повиши драстично", заяви Фон дер Лайен.

Тя съобщи, че комисията подготвя нови санкции срещу Москва, като същевременно проверява за "пробойни" във вече въведените европейски ограничителни мерки.

Безпрецедентен скок на цената на газа в Европа

Фон дер Лайен отчете, че приетите досега санкции са довели до срив на руската икономика.
БТА