роботи дезинфекция
роботи дезинфекция / БГНЕС/EPA
Европейската комисия е доставила поредния робот за дезинфекция в болницата "Консорси корпорасио санитария Парк Таули" в Барселона, с което общият брой на доставените роботи става 200, съобщи представителството на ЕК в България.

Роботите, дарени от Комисията, помагат за дезинфекциране на помещенията за пациенти с COVID-19 и са част от действията на Комисията за снабдяване на болници в целия ЕС, за да им се помогне да се справят с последиците от пандемията.

Здравните власти с класация на най-опасните места и дейности за заразяване с COVID-19

В допълнение към тези първоначални 200 робота, Комисията осигури закупуването на още 100, с което общият размер на даренията става 300.

"Подпомагането на държавите членки за преодоляване на предизвикателствата на пандемията продължава да бъде приоритет номер едно и тези дарения - много осезаема форма на подкрепа - са отличен пример за това, какво може да се постигне. Това е европейската солидарност в действие", заяви Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор "Европа, подготвена за цифровата ера".

Почти всяка държава членка на ЕС, вече е получила поне един от роботите за дезинфекция, които могат да дезинфекцират стандартна болнична стая за по-малко от 15 минути, като облекчават болничния персонал и предлагат на пациентите по-голяма защита от потенциални инфекции.

Почистването с гореща вода е със силата на дезинфекция

Устройствата се доставят от датската компания UVD robots, спечелила процедурата за възлагане на обществена поръчка при спешни случаи.