Президентът на Египет Абдел Фатах Ас-Сиси
Президентът на Египет Абдел Фатах Ас-Сиси / БГНЕС
Президентът на Египет Абдел Фатах Ас-Сиси защити себе си и армията от обвинения в корупция, които се появиха в социалните мрежи през последните две седмици, предаде ДПА.

Египетският строителен предприемач Мохамед Али, който избяга в Испания, пусна поредица от видеоклипове във Фейсбук, в които обвинява Сиси и египетските военни в разхищаване на държавни средства за провалени проекти.

Телевизионна водеща в Египет е отстранена от ефир заради изказване за пълните хора

В едно видео Али заявява, че фирмата му е получила поръчка да построи пет вили и голям дворец за резиденции за Сиси и някои висши военни командири в района на Кайро. 45-годишният Али е работил с армията в продължение на 15 години. Той уточни, че тези резиденции са имали тунели, които водят до пет административни сгради.

В други клипове Али твърди, че фирмата му е построила 7-звезден хотел в Ню Кайро на стойност 122 млн. долара. Той казва, че армията още му дължи около 13 милиона долара за строежа на резиденция за Сиси и съпругата му в Александрия на обща стойност 15 млн. долара.

Почина малкият син на Мохамед Морси


На младежка конференция президентът Сиси заяви, че тези обвинения, които предизвикаха бурни реакции сред египтяните, "имат за цел да ви накарат да загубите надежда и доверие".

"Да, строил съм дворци и ще продължа да ги строя. Те не са за мен, а за Египет. Строя нова държава", заяви Сиси.

Той добави, че армията е много затворена институция и е силно чувствителна към всякакво незаконно поведение, особено ако е свързано с висшите командващи.
БТА