човешки права
човешки права / iStock/Getty Images
Наградата "Рафто" за защита на човешките права бе присъдена на Египетската комисия за права и свободи (ЕКПС) "като признание за смелата й съпротива срещу състоянието на страх" в Египет, обяви фондацията "Рафто", цитирана от Франс прес.

Основана от двама активисти - Мохамед Лофти и Ахмед Абдала, - в контекста на военния преврат от 2013 г., ЕКПС, наброяваща над 50 изследователи и адвокати, както и 1000 доброволци, документира, сигнализира и привлича общественото внимание към нарушенията на човешките права.

В особено трудни условия тя използва "все още действащите механизми на египетската съдебна система, за да брани човешките права на политическите затворници, борците за правата на човека и демонстрантите, преследвани от закона, както и на отвличаните и изтезаваните", посочва в комюнике фондация "Рафто". Тя добави, че "в това състояние на страх дейността на ЕКПС се очертава като лъч на надежда за човешките права".

Арабската пролет вдъхна известни надежди през 2011 г., но според правозащитните организации положението в Египет се влошава, откакто армията пое властта с преврат през 2013 г. и през следващата година президент стана маршал Абдел Фатах ас Сиси.

В преглед на ситуацията в страната неправителствената организация "Амнести интернешънъл" говори за "репресивни мерки срещу демонстрантите и предполагаеми дисиденти, включително отвличания, масови арести, мъчения и друго малтретиране, прекомерно използване на сила и сурови мерки за пробация, по-специално след демонстрациите срещу президента на 20 септември" 2019 г.

"Малко преди да се отбележи годишнината от Арабската пролет е време да отправим призив за защита на основополагащите права на човека в Близкия изток", посочва фондация "Рафто".

Наградата "Рафто", придружена с парична сума от 20 000 долара (17 000 евро), предстои да бъде официално връчена в Берген, Западна Норвегия, на 8 ноември, в случай на благоприятни епидемиологични условия.

Сред предишните носители на отличието, носещо името на норвежкия историк и правозащитник Торолф Рафто, личат имената на четири бележити личности, удостоени впоследствие с Нобеловата награди за мир, присъждана от Норвежкия Нобелов комитет. Това са Аун Сан Су Чжи, Жозе Рамуш-Орта, Ким Те-чжун и Ширин Ебади, припомня АФП.
БТА