Египет отбелязва третата годишнина от свалянето на президента Морси
Египет отбелязва третата годишнина от свалянето на президента Морси / БГНЕС, архив

Египет отбелязва третата годишнина, откакто армията свали от власт подкрепяния от движението "Мюсюлмански братя" президент Мохамед Морси, предаде АП. Правителството на Египет нарича случилото се преди три години "Революцията от 30 юни".

Мохамед Морси беше избран за президент на свободни избори, но той раздели обществото. Настоящият президент Абдел Фатах ас Сиси беше начело на армията, когато Морси беше свален след масови демонстрации срещу неговото управление.

Доживотен затвор за бившия египетски президент Мохамед Морси

Властите обявиха днешния ден за официален празник. На много места по повод годишнината ще се проведат митинги. Тази сутрин в небето над Кайро прелетяха "празнично" военни самолети. Свалянето от власт на Морси ще бъде отбелязано и с редица музикални прояви.

По повод на годишнината президентът Сиси призова висшите духовници да "коригират" изказванията за исляма, за да помогнат на борбата срещу екстремистите, предаде АФП.

В реч пред религиозни ръководители, излъчвана по телевизията, Ас Сиси предупреди, че ислямският екстремизъм е голяма заплаха за страните от Близкия Изток, сред които и Египет, пострадал в последните години от няколко атентата, извършени от джихадисти.

Мюсюлманските ерудити още от началото на мюсюлманската ера надигнаха глас срещу погрешните думи, приписвани на пророка Мохамед, припомни Ас Сиси. Той каза, че за съжаление до днес не е било възможно намирането на адекватен начин за справяне с екстремизма.

Призовавам духовниците от Ал Азхар (най-висшата сунитска ислямска институция, базирана в Кайро) да продължат с достойните си за похвала усилия, за да внесат поправки в религиозните изказвания и яснота относно истинската същина на исляма, който проповядва толерантност и състрадание, допълни Сиси.

Той изрази освен това съжаление, че Близкият Изток изостава в областта на спазването на правата на жените.

Източник: БТА