Едуард Сноудън
Едуард Сноудън / Gulliver/Getty Images
Бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън получи разрешително за безсрочно пребиваване в Русия, заяви днес адвокатът му Анатолий Кучерена, цитиран от ТАСС.

"Днес на Сноудън е издадено разрешително за пребиваване на безсрочна основа", каза адвокатът и отбеляза, че американецът засега не мисли за получаване на руско гражданство.

По-рано Кучерена каза, че срокът на разрешителното за пребиваване на Сноудън изтекъл на 30 април 2020 г., но бил автоматично удължен заради ситуацията с пандемията от коронавируса до 15 юни 2020 г. Веднага щом бе вдигната карантината Сноудън подал документи за удължаване на разрешителното си за престой.

Кошмарът на американските спецслужби Сноудън иска да остане за постоянно в Русия

През 2013 г. Едуард Сноудън разкри данни за методите на проследяване, използвани от американските спецслужби, включително незаконното подслушване на преговорите на чужди лидери. Спасявайки се от преследване от страна на американските власти, той отправи молби за получаване на убежище към властите на редица страни, включително Русия, където на 1 август 2014 г. получи разрешително за временно пребиваване. В САЩ на Сноудън са повдигнати обвинения по два члена от Закона за шпионажа, по всеки от който може да бъде осъден на максимум 10 години затвор.
БТА