/ iStock/Getty Images
Най-големият южноамерикански авиопревозвач ЛАТАМ еърлайнс (LATAM Airlines) обяви, че временно спира единствения товарен полет, изпълняван седмично между чилийската столица Сантяго и Великденския остров, след демонстрация на островното летището срещу пристигането на хора, които не са местни, предаде Франс прес.

Кой е вариантът на новия коронавирус с най-много мутации

Над 100 жители на острова нахлуха на пистата на международното летище "Матавери" в четвъртък, за да протестират срещу пристигането на десетина души в самолет на ЛАТАМ, който всяка седмица превозва храна и гориво до изолирания чилийски остров в средата на Тихия океан.

"След навлизането на неоторизирани лица в нейни съоръжения, ЛАТАМ еърлайнс временно прекратява транспортните си операции до острова" и "планира да възобнови дейността си, веднага щом бъдат изпълнени подходящите условия", пише в изявление чилийско-бразилската авиокомпания.

Протестиращите стигнаха до пистата пеша и в превозни средства. Целта им бе да не позволят на пътниците да излязат от самолета и по този начин да предотвратят разпространение на коронавируса на острова.

От началото на пандемията: Над 143,660 милиона случая на коронавирус по света

Според местните медии, на поне шестима от пътниците е попречено да слязат и се е наложило те да се върнат на континента. От месеци не е съобщавано за нов случай на коронавирус на острова, който напълно е спрял туристическата си дейност.

Великденският остров, чието население наброява 7750 души, се намира на 3700 км от континента и е известен със своите впечатляващи монолитни статуи с човешки лица с мистериозен произход, припомня АФП.
БТА