Домакинствата очакват номиналните им доходи да се повишат средно с 1,3 на сто през следващите 12 месеца
Очакванията на потребителите в еврозоната през януари са за спад на инфлацията и повишаване на заплатите. Това засилва опасенията, че ръстът на трудовите възнаграждения ще забави ефекта от усилията за контролиране на цените, показва проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ). 

Общата инфлация намалява сравнително бързо, но основният ценови натиск продължава да се засилва, отчасти поради бързото нарастване на номиналните заплати в сферата на услугите. На този фон може да бъде направено предположение, че увеличението на цените ще се окаже много по-устойчиво, отколкото ЕЦБ очаква. 

Проучване, направено сред около 14 000 потребители в шест от страните с най-големи икономики в еврозоната, показва, че през януари те очакват инфлацията да се понижи до 4,9 на сто през следващите 12 месеца. Месец по-рано прогнозата им е за покачване на цените с 5,0 на сто.

Икономиката на еврозоната ще нарасне повече от прогнозираното през 2023 г.

Домакинствата очакват номиналните им доходи да се повишат средно с 1,3 на сто през следващите 12 месеца. Това е скромно увеличение като се има предвид сериозното нарастване на цените, но през декември 2022 г. прогнозата беше за нарастване на доходите на домакинствата с 1,0 на сто, отбелязва Ройтерс. 

Представителите на ЕЦБ, които определят паричната политика на финансовата институция, смятат, че номиналното увеличение на заплатите през тази година ще бъде около 5 на сто, което е най-бързият им ръст от години и може да доведе до затруднения при определянето на лихвените проценти. Очаква се повишаването на заплатите да запази нарастването на цените и да затрудни ЕЦБ при постигането на целта й, която е инфлацията да бъде ограничена до 2 на сто на годишна основа. 

Инфлацията може да се превърне в постоянен феномен в Централна и Източна Европа

От юли 2022 г. насам Европейската централна банка повиши лихвените проценти с 300 базисни пункта. Тя обеща да ги вдигне с още 50 базисни пункта на заседанието си през следващата седмица. 
Пламен Пенчев/БТА